5. MARDIN BIENALI SANATÇILARINDAN
MICHAEL RAKOWITZ

Michael Rakowitz (d. 1973, Great Neck, NY) problem çözme ve sorun yaratmanin kesistigi noktada çalisan Irakli-Amerikali bir sanatçidir. 2018’de Sanatta Herb Alpert Ödülü’nü ve Londra’nin Trafalgar Meydani’ndaki Dördüncü Kaide komisyonunu aldi. 2020’de Kamusal Sanat Diyalogu ödülü ve Nasher Ödülü’nün sahibi oldu. 2019 ve 2020 yillari arasinda, Rakowitz’in çalismalariyla ilgili bir anket Londra’daki Whitechapel Gallery’den Torino’daki Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea’ya ve Dubai’deki Jameel Sanat Merkezi’ne gitti. Yakin zamanda, Lahey Belediyesi için Arkeoloji ve Göç Akislari konulu bir kamu projesi için bir komisyon aldi. Rakowitz Chicago’da yasiyor ve çalisiyor.

Portre: Brett Novak

Fotograf 2: Arturo Sanchez
Nezaketleri için: Sanatçi ve Jane Lombard Gallery

Fotograf 3: Gautier DeBlonde ve Caroline Teo
Nezaketleri için: Londra Belediye Baskani

MICHAEL RAKOWITZ

IRAK / ABD

Ansiklopedik Bir Müze Küratörüne Mektup, 2020 -devam ediyor.
Video-mektup, 10 dakika 43 saniye.


Bu mektup, sanatçinin 2006’da basladigi, Görünmez Düsman Olmamaliydi adli projenin bir parçasidir. 2003 ABD isgali sirasinda Irak Ulusal Müzesi’nden yagmalanan 7000’den fazla arkeolojik eser, Orta Dogu’daki gida ambalajlari ve Arap-Amerikan gazeteleri kullanilarak, gerçek boyutlarinda  bir dizi heykel olarak hayata geçirilmistir. 2015 yilinda bu proje, ABD liderligindeki isgalin ardindan ISID tarafindan tahrip edilen arkeolojik alanlari da bünyesine dahil etti. Bunlarin bir örnegi, MÖ 700’den beri Nineveh’in Negal Kapisi’nda duran ve sanatçinin 2018’de Londra’daki Trafalgar Meydani’ndaki Dördüncü Kaide’de 10.500 bos Irak hurma surubu kutusundan insa ettigi yikilmis Lamassu’dur. Baska bir uzantida, Rakowitz ve stüdyo asistanlari, Asur Krali Ashurnasirpal II’nin MÖ 9. yüzyila ait Kuzeybati Nemrut sarayindaki (bugünkü Kuzey Irak) odalarin her birini yeniden insa ettiler. Bir galeride veya müzede sergilendiklerinde, çesitli bati müzelerinin koleksiyonlarinda da olan, belirli panellerin daha önce kaldirildigini belirten bosluklar birakilir.

2020 kisinda sanatçi, bu projenin Irak’ta yerinden edilen heykellerin tarihini aktarmada nasil daha ileri gidebilecegini ve bundan öte, eserlerin iadesini gündeme getirmeye dogru nasil ilerleyebilecegini merak etmeye basladi. Büyük bir Amerikan müzesinden bu panellerden bazilarini sergileme davetine cevaben, Rakowitz bu mektubu gönderdi.

DÖNÜS, 2004 – devam ediyor.
Video, 19 dakika 48 saniye

DÖNÜS, sanatçinin 25 yil sonra ilk defa Amerika’ya Irak hurmalari ithal etmeye çalistigi 2006 yilindaki olaylari anlatiyor. Birlesmis Milletler yaptirimlarinin sona ermis olmasina ragmen, Amerika’da Irak’tan gelen hiçbir ürün mevcut degildi. Sanatçinin dükkaninin önü, hurmalarin çalkantili yolculugu araciligiyla Irakli mülteci krizinin yayildigi bir yer haline geldi.  Suriye’de hasar gören sevkiyattan sonra, 10 kutu uçakla New York’gelebildi. Paket, Amerikan Iç Güvenligi tarafindan kontrol edildip magazaya ulasmis ve orayi Bagdat’tan New York’a kadarki devlet kurumlarini sorgulayan ve skandal yaratan meyveyi tatmak için sabirsizlanan müsterilerle doldurmustu. Bu, soru soran bir meyveydi.