5. MARDIN BIENALI SANATÇILARINDAN
ZAHRA MALKANI

Zahra Malkani Pakistan, Karaçi’de yasayan multidisipliner bir sanatçidir. Arastirmaya dayali sanat pratigi, metin, ses ve web dahil olmak üzere birden fazla medyayi kapsar ve Pakistan’daki kalkinma, altyapi ve militarizm politikalarini arastirir. Karaçi’de devam eden mücadelelerle baglantili olarak yeni radikal pedagojileri arastiran deneysel bir pedagojik proje olan Karachi LaJamia’dan Shahana Rajani’nin kurucu ortagidir. Zahra, su anda Akademie Schloss Solitude’da ögretim üyesidir ve çalismalarini Pakistan’da ve Berlin’deki Haus der Kulturen der Welt, Dubai’deki Ishara Sanat Vakfi ve Isveç Uppsala Sanat Müzesi gibi alanlarda sergilemis ve sunmustur. Hybrid: The Indus Valley School of Art Research Journal ve Perspecta: The Yale Architectural Journal gibi yerel ve uluslararasi dergilerde sehircilik, militarizasyon ve üniversite üzerine ortak yazilar yayinladi.
Tüm Fotograflar: Zahra Malkani

ZAHRA MALKANI

PAKISTAN

Okyanussal Duygular 1-4, 2021-22.
Dört kanalli baskili ses yerlestirmesi, degisken süreler.

Okyanussal Duygular, sonik ve kutsalin denizde bir araya geldigi Sind ve Belucistan kiyilarindaki su tabiatinda ilerleyen bir sesli arastirma projesidir. Burada karsilasilan sesler; okyanussal degis tokusun ve bagin uzun ve zengin geçmisi olan, ancak simdilerde ise kalkinma, militarizm ve Pakistan devletinin altyapisal milliyetçiligi tarafindan harap edilmis alanlardan olusmaktadir. Okyanussal Duygular terimi; bir ego- ölüm ani, kisinin sinirlarinin suda sonsuz bir birlik içinde çözülmesini yansitan dini veya manevi olarak mest olmanin duygusal deneyime bir atifta bulunur. Tasavvuf siirinde bol miktarda karsimiza çikan okyanus metaforlari ve mutasavvifin ilahi sevgili ile ilahi bütün içinde mutlak bir çözülme için, ilahi sevgili ile birlesme arzusunu uyandirir. Hint Okyanusu, mistik vaadinin ve romantizminin ötesinde geçmisten bugüne büyük siddet ve terör hikayeleriyle dolu olmustur. Buradaki ‘okyanus duygulari’, hayranlik ve cosku deneyimlerinin yani sira korku ve hastalik deneyimlerini de ifade eder.

Sahildeki protestolar ve dogaüstü ritüellerdeki saha kayitlarindan, folklor ve anti-sömürge destanlarina kadar bu seride kullanilan tüm sesler ayni okyanussal yikimlarla ve Pakistan’in saglamlastirilmis sonik hegemonyalarina müdahale eden, onlari çözen ve karsi gelen kutsal kopukluklarla tehdit etmekte ve ayartmaktadir.

Bu alanda sunulanlar, bu arastirmadan ortaya çikan 4 sonik karsilasmadir. Tüm su, suyun tamamina açilan bir portaldir, Alexis Pauline Gumbs ve Christine Sharpe arasindaki mektuplasmalardan ödünç alinmistir. Bu sonik portallar, tek tek ve toplu olarak, askerilestirilmis, mesleki altyapinin gölgelerinden sulu, asi bir kozmografi, bir tür ekopedagoji haritasi çikariyor.