5. MARDIN BIENALI SANATÇILARINDAN
BHAGWATI PRASAD

1976’da Delhi’de (Hindistan) dogan Bhagwati Prasad kompozit çizimler ve performansla çalisiyor. 2002’den 2012’ye kadar Delhi’nin popüler kültürü, su savaslari ve medya yasami hakkinda Sarai-CSDS ile kapsamli arastirmalar yürüttü ve bu süre zarfinda ‘Tinker. Solder. Tap’ (ortak yazar, 2009) ve ‘The Water Cookbook’u (2010) yayinladi. Özellikle Jaipur Kala Kendra’da (2018) büyük ölçekli duvar çizimleriyle taniniyor ve ‘Hashtag Serisi’ 2017’den beri sosyal medyada hizla çogaldi. 11. Sanghay Bienali (2017) ve Serendipity Sanat Festivali’nde (Goa, 2017) sahne aldi. Birçok uluslararasi rezidansin parçasi oldu ve IFA’nin Artist Practice Grant (2015) ödülünü aldi.

Prasad’in çalismalari arasinda, Saint Ravidas’in esitlikçi tasavvurunu yeniden ziyaret ettigi Begumpura Serisi yer alir. Bu çalisma, 2018-19’da MACBA, Barselona’da gösterildi. The Stutter of Food adli eseri 2020’de Delhi Goethe-Institut’taki Five Million Incidents sunuldu. 2020’de, Yeni Dünya Düzeni Üzerine Spekülasyonlar adli eseri Shrine Empire çevrimiçi sergisinde gösterildi. Bir baska çalismasi To Be Movementary 2021 yilinda Çin’in Sanghay kentindeki Rockbund Sanat Müzesi’nde sergilendi. Devam eden çalismasi Dumm (Nefes; Azim; Cesaret) 2022’de Khoj Uluslararasi Sanatçilar Dernegi’nde gösterilecek.
Tüm fotograflar: Bhagwati Prasad

BHAGWATI PRASAD

HINDISTAN

Begumpura – Kedersiz Bir Yer, 2022.
Çizimler içeren yerlestirme, degisken boyutlar

15. yüzyilda deri isleyen aziz Ravidas, Hindistan’da hegemonyaya meydan okuyan güçlü bir imaja sahiptir. Bu reformist mistik, kelimenin tam anlamiyla hüznün olmadigi bir sehir anlamina gelen Begumpura adinda, esitlik üzerine kurulmus bir yönetimin çoskun vizyonuyla taninmaktadir. Ona göre, hiyerarsinin, vergilerin ve gözetimin olmadigi bir ütopya olarak tasvir edilen Begumpura, kisinin serbest hareketliligini ve tam özgürlügünü temin ederek arzularini beslemesini saglayacakti. Bu eserinde Prasad; Aziz’in toplumsal olarak atanmis araciligini, yani hayvan postunu, yeniden elde ederek Begumpura’nin çagdas dünyadaki rezonanslarini dinlemeye basliyor. Keçi derisi kuruyup gerginlestikçe; okyanuslar, ormanlar, hayvanlar, sehirler, aletler, insanlar, makineler ve bitkiler arasinda dalgalanarak yayilabilen yeni titresimler edinebilir hale gelir. Prasad, bu titresimleri Begumpura eserinde isleyerek, doganin; kimyasal, biyolojik ve teknolojik sayisiz etkenin canli bir karisimi oldugunu ortaya koymaktadir.