5. MARDIN BIENALI SANATÇILARINDAN
SASHA HUBER

Sasha Huber (d. 1975) Helsinki merkezli, çok disiplinli bir görsel sanatçi-arastirmaci ve Isviçre-Haiti mirasina sahip. Huber’in çalismasi, özellikle çevrede birakilan kolonyal kalintilarla ilgili olarak, öncelikle bellek ve aidiyet siyasetiyle ilgilidir. Tarihle bugünü birbirine baglayan incelikli iplere duyarli olarak, performansa dayali müdahaleler, video, fotograf ve isbirliklerini kapsayan katmanli bir yaratici uygulama içinde arsiv materyallerini kullanir ve bunlara yanit verir. Huber ayrica, esit olmayan güç dinamiklerini yeniden müzakere etme potansiyeli sunarken bir silah olarak sembolik öneminin farkinda olan sikistirilmis havali zimba tabancasini talep ediyor ve bu zahmetli sanat eserlerini ‘aci seyler’ olarak adlandiriyor. Buzulbilimcinin daha az bilinen ancak tartismali irkçi mirasini ortadan kaldirmayi amaçlayan “Louis Agassiz’in Demonte Edilmesi” kampanyasina yaptigi sanatsal arastirma katkisiyla taniniyor. Helsinki’deki Aalto Üniversitesi’nden görsel kültür alaninda yüksek lisans derecesine sahiptir ve su anda Zürih Sanat Üniversitesi’nde sanatsal arastirma alaninda uygulamaya dayali bir doktora yapmaktadir. Huber kisisel sergiler açti, dünya çapinda kisa film festivallerine ve rezidanslara katildi ve büyük uluslararasi sergilere katildi. 2021’de Huber, “Sen Adini Koy” basligiyla ilk kisisel sergi turuna basladi. Rotterdam’daki Kunstinstituut Melly’de baslayan tur, Toronto’daki The Power Plant Contemporary Art Gallery ve 2022’de Londra’daki Autograph ve 2023’te Finlandiya’daki Turku Sanat Müzesi gibi kurumlara devam ediyor. 2018’de Huber Devlet Ödülü’nü aldi. Finlandiya Sanat Tesvik Merkezi tarafindan görsel sanatlar kategorisinde Sanat Ödülü verildi.

Portre: Kai Kuusisto
Tüm resimler: Sasha Huber

SASHA HUBER

HAITI / ISVIÇRE / FINLANDIYA

Karakia – Sifirlama Töreni, 2015. Video, 5 dakika 20 saniye.
Bogaz Ana, 2017–19. Video, 10 dakika 30 saniye.
Finlandiya Sanat Tanitim Merkezi tarafindan desteklenmektedir.


2015 yilinda Sasha Huber, Güney Aotearoa (eski Maori  dilinde Yeni Zelanda) Adasinda’ki Agassiz Buzulu’na seyahat eder. Sanatçi orada, bir Maori  yesim tasi oymacisi olan Jeff Mahuika tarafindan sunulan bir karakia (bir tür efsun) ile birlikte bir sifirlama töreni düzenler. Bu efsun, buzulun adini sembolik olarak kaldirmaya ve onu buzul bilimci Louis Agassiz ve onun ileri sürdügü irkçi görüslerle olan iliskisinden kurtarmaya hizmet eder. Daha sonra sanatçi; Algonkinler Ilk Milletler’e gider ve Montreal, Québec’in yaklasik 350 km kuzeybatisinda bulunan Lac Agassiz’in (Agassiz Gölü) sembolik olarak adini degistirmeye gayret eder. Bunu, Charlotte Qamaniq ve Cynthia Pitsiulak’in yer aldigi Ottowa merkezli bir Inuit girtlak ikilisi olan Silla ile isbirligi içinde yapar. Hava, iklim veya nefes anlami tasiyan Inuktitut kelimesi Sila’ya dayanan isimleri, bizleri dogal çevreye baglayan her unsuru ifade eder. Geleneksel ve çagdas bogaz sarkilarindan olusan bir seçki seslendirerek, topluca bölgeyi sömürgecilik ve irkçilik mirasindan geri almaya çalisirlar. Bu baglamda eserler; sanatçinin Hans Fässler ile baslattigi Louis Agassiz’i Lagvetme Kampanyasi’nin bir parçasidir.

2008’de Huber, Isviçre’deki Agassizhorn daginin zirvesine (3946 metre), Agassiz’in bir Güney Carolina plantasyonunda “siyah irkin asagiligini kanitlamak için” fotografinin çekilmesini emrettigi, Kongo dogumlu köle Renty’nin görsel temsilini tasiyan metal bir plaka yerlestirerek bir müdahalede bulundu. Böylece sanatçi, dagi yeniden adlandirma yolunda ilk adimi atmis oldu. Ardindan, levhanin zirvedeki kayalara kalici olarak sabitlenmesi ve dagin adinin degistirilmesi için ilgili meclislere resmi bir taleplerde bulundu.

Isviçre hükümetine ve parlamentonun iki meclisine hitaben yazilmis uluslararasi bir dilekçe (www.rentyhorn.ch) imzalanmak üzere çevrimiçi durumda.