5. MARDIN BIENALI SANATÇILARINDAN
JONAS STAL

Jonas Staal, eserleri sanat, propaganda ve demokrasi arasindaki iliskiyi ele alan bir görsel sanatlar sanatçisidir. Sanatsal ve politik bir organizasyon olan Yeni Dünya Zirvesi’nin (2012-günümüz) kurucusudur.
Kendisi; Florian Malzacher ile birlikte Gelecek için Egitim (2018- günümüz) adli egitim kampini birlikte yönetmekteyken, insan haklari avukati Jan Fermon ile ise Facebook’u Kollektiflestir (2020-günümüz) isimli bir toplu dava baslatmistir. Yazar ve avukat Radha D’Souza ile birlikte Nesillerarasi Iklim Suçlari Mahkemesi’ni (2021-günümüz) kurmus ve Laure Prouvost ile birlikte Belirsiz Birlik’i (the Obscure Union) yönetmeye baslamistir.
Sanatçinin projeleri; Amsterdam’daki Stedelijk Müzesi, Anvers’teki M_HKA, Stockholm’deki Moderna Müzesi, Seul’daki Nam June Paik Sanar Merkezi, 7. Berlin Bienali, 31. Sao Paulo Bienali ve 12. Taipei Bienali gibi mekân ve etkinliklerde yaygin olarak sergilenmektedir.
Staal, propaganda sanati üzerine doktora arastirmasini Hollandadaki Leiden Üniversitesi’nin Sanat Doktora Programi’nda tamamlamistir.

 

JONAS STAL

HOLLANDA

94 Milyon Yillik Kolektivizm, 2022. Video, 14 dakika, 16 saniye.
Mondriaan Vakfi tarafindan desteklenmektedir.

Bu baglamda, Ediyakaran özünde kaynaklarin ekstrakte edilmekten ziyade paylasildigi kolektivist bir ekolojidir. Staal’in görüsüne göre ise de, bu Ediyakaran gerçegi, kapitalist yirticiligin birincil evrimsel dürtüyü olusturduguna dair neo-Darwinci anlatiya temelden meydan okumaktadir. Bu görüs isiginda da Staal, bu neo-Darwinist anlati yerine ihtiyacimiz olanin insan disindaki proleter ve kolektivist yasam biçimlerinin ve ekosistemlerin dünyevi anilarinin incelendigi “proletjeoloji”* oldugunu ileri sürmektedir. Ediyakaran’i sosyalizm öncesi sosyalizmin bir parçasi olarak düsünebilir miyiz? Daha esitlikçi yasam biçimleri hayal ederken, ayni anda Ediyakaran’i da hayal etmemiz mümkün mü? Karsit olarak, Dickonsonia ve Charnia, Karl Marx, Rosa Luxembourg, Clara Zetkin, Ho Chi Minh, Anuradha Ghandy ve Alexandra Kollontai ile, uzay ve zaman boyunca yasamin sürekli dolasimini ve kolektiflestirilmesi hayallerini paylasti mi?

94 Milyon Yillik Kolektivizm adli bu eser, sanatçi Jonas Staal’a yeni görevlendirilmis bir video çalismasi olup Ediyakaran olarak bilinen 635 ila 541 milyon yil önceki jeolojik dönemi arastirmaktadir. 94 milyon yil boyunca, karmasik organizmalar Ediyakaran ekosisteminde aralarinda herhangi bir yirtici iliski olmadan bir arada yasadilar. Ediyakaran fosilleri, henüz 20. Yüzyilin ortalarinda kesfedildi ve kendilerine ait muhtemel bir jeolojik zaman çerçevesinde tanimlandilar, bu gerçek nihayet 2004’te kanitlandilar.

*Proletjeoloji alaninin temelleri, proletjeolog Vincent W. J. van Gerven Oei ve paleoartist Jonas Staal tarafindan atilmistir.