5. MARDIN BIENALI SANATÇILARINDAN
MERVE ÜNSAL

Merve Ünsal, Istanbul’da yasayan ve çalisan bir görsel sanatçidir. Çalismalarinda fotografin ve metnin sinirlarini arastiriyor, konusulamayanin anlatilmaza dönüstügü anlarin ve durumlarin izini sürüyor. Çalismalari her zaman görüntü odaklidir ve fotograf, video, ses ve mekana özel enstalasyonlar araciligiyla düsünür. Çalismalarini dünya çapinda çesitli baglamlarda, çogunlukla Kahire, Beyrut, Yeni Delhi, Toronto’daki sanatçi odakli girisimler araciligiyla göstermistir; Delfine Foundation (Londra), Praksis (Oslo), Fogo Island Arts, Art Metropole (Toronto), University of Delaware (Lewes) ve SAHA Studio (Istanbul) tarafindan sanatçi rezidanslarina katilmasi için desteklenmistir. 2014-2015 egitim-ögretim yilinda Ashkal Alwan (Beyrut), Homework Space’deki ögrenme programinda yer aldi. Ayrica sanatçi merkezli yayincilik hakkinda düsünmeye adanmis bir yayin olan m-est.org’un editörlerinden biridir.

MERVE ÜNSAL

TÜRKIYE

Dronlara birkaç kelime, 2022.
Dijital baski, degisken boyutlar


Dronlara birkaç kelime, denetleme yapan hayali ve gerçek drone’lara yönelik bir hükümdür. Kamusal alana kurulan bu hüküm; bir uyari, bir gözlem ve bir gerçek olarak islev görmesi amaci tasimaktadir. Gölge ve unsurlara karsi koruma saglayan ve Mardin baglaminda halihazirda var olan buluntu malzemeler üzerine basilan eser, iki yüze sahip: yukari bakanlara gölge saglama ve asagi bakanlarla konusma.

Rüzgara Dogru, 2022.
Performansin ses kaydi, 21 dakika


Rüzgara Dogru; iki vücut arasinda tutulan bir cihazdan alinan saha kayitlari, direnis hareketlerine dair bulunan radyo/televizyon anlatilari, dijital theremin izi süren dron tarafindan kaydedilmis yanlis kisinin takip edildigi anlarin görüntülerinden elde edilen notlar, sanatçi tarafindan bestelenen masalsi bir forma sahip fisiltili bir yanittan olusan katmanli bir ses kaydidir. Çalisma aktif olarak dinleme ,kulak misafiri olma araciligiyla; birlikte olmanin, birlikte hatirlamanin, birlikte hissetmenin baska biçimlerde mümkün olmadigi bir akrabaligi hayal ediyor.