5. MARDIN BIENALI SANATÇILARINDAN
KARAN SHRESTHA

 1985 yilinda Katmandu’da (Nepal) dogan Karan Shrestha’nin pratigi, insanlar, zaman ve yer arasindaki karmasik, dolasmis iliskilere hitap eden çizim, heykel, fotograf, metin, film ve videoyu içeriyor ve Nepal’in yakin dönemlerine iliskin dolu dolu ilerleme söylemini arastiriyor. Tarih. Shrestha, fiziksel manzaralar, siyasi tarihler ve geçici hatiralarin bir arsivi ve gerçekligi askiya alan, simdiki zamanin kavramlari üzerinde tefekkür etmek için alan yaratan spekülatif bir dünya olan eserler sunuyor.

KARAN SHRESTHA

NEPAL/ HINDISTAN

Dünyayi çalmak, 2018, HD Video, 12 dakika 27 saniye

Variz, 2018, dijital fotograflar, degisken boyutlar

Mikania Micrantha, dijital kolaj, degisken boyutlar

Paylasilan sehvetler, 2020 – 2021. Pamuklu kagit üzerine mürekkep, 244 x 114 cm.

Kamuflaj, 2021. Karisik medya, degisken boyutlardan olusan yerlestirme, 41 x 51 x 25 cm.

Bir zamanlar Nepal’in kraliyet ailesi ve Ingiliz sömürgecileri arasinda popüler bir avcilik ve ticaret destinasyonu olan bölge, 1973’te insan erisimine kapatilarak Nepal’deki ilk korunan alan olan Chitwan Ulusal Parki’na çevrilmistir. Ancak yerli sakinleri olan Bote, Majhi, Musahar, Tharu, Kumal ve Chepang için bu ormanlik alan ev anlamina gelmektedir. Bunun isiginda dünyayi çalmak; dogayi koruma retoriginin zenginlere ve güçlülere nasil fayda saglayacagi  amaciyla, yüzyillardir bu ekolojilerle simbiyotik bir iliski içerisinde bulunan toplumlarin, haklari hiçe sayip topraga, ormana ve suya olan erisimlerini ortadan kaldirmak için kullanildigini ortaya koyan çalismalari bir araya getiriyor. paylasilan sehvetler, bu topluluklar ve ormanin insan olmayan sakinleri arasindaki karsilikli iliskileri ve karsilikli bagimliligi görsellestirir.

Hükümetin koruma fermanlari, silahli kuvvetler tarafindan bu topluluklarin zorla tahliye edilmesi, toprak ve geçim kaynaklarinin kaybi, tutuklamalar, iskence ve cinsel saldiri ile sonuçlanmistir. biz variz adli kompozitler dizisi ise yerli topluluklardan olan çocuklari ve onlarin toprak ve su ile olan baglantilarini ele almaktadir. Onlari terk eden ordu personelinin çocugu olarak dünyaya gelen bu çocuklar, 2015 anayasasinin hala bekar annelere karsi ayrimcilik yaptigi ve babalik onayi olmadan onlari vatansiz kildigi için vatandaslik belgesi alamamaktadir. Chitwan Ulusal Parki’nda 37 ordu karakoluna bölünmüs tahmini 800 silahli birlik bulunuyor. kamuflaj ise, korunan alanlarin askerilestirilmesine ve bu bölgelerin gittikçe genislemesine deginiyor ve 1990’lardan bu yana parki yavas yavas bogan Güney ve Orta Amerika’ya özgü tropikal bir bitki olan Mikania micrantha ile paralellikler çizmektedir. Hem çalilari, bitkileri ve küçük agaçlari bogan uzun ömürlü sarmasik, hem de tepeden dayatilan koruma modeli, ormani gasp eden ve içindeki yasami kesintiye ugratan yabanci formlardir.