5. MARDIN BIENALI SANATÇILARINDAN
LARA ÖGEL

1987 Izmir’de (Türkiye) dogan Lara Ögel Istanbul’da yasiyor ve çalisiyor. Ögel, video, heykel ve kagit üzerinde çesitli ortamlarda, mekan ve baglam bilincine sahip çalismalar olusturmak için çalisir. Genis üretim yelpazesi kisisel bir bakis açisiyla gelisir ve daha büyük evrensel kaygilari somutlastirir, çogu zaman bulunan nesneleri ve görüntüleri kullanarak ve baglamlarini genisleterek zamanimizin yerel dilini vurgular.

LARA ÖGEL

TÜRKIYE

Yeryüzü Vaktinde, 2022.

Yerlestirme. bronz, seramik, altin sir, toz, degisken boyutlar

Yeryüzü Vaktinde adli yerlestirme, dünyanin hayallerini saklayan kil tabletlerden olusuyor. Her bir parça, çesitli kozmolojilerde bulunan dogal dönüsüm sembolleri içeriyor. Bu tür metamorfoz imgelerine tanik olma, onlari kabul etme ve içsellestirme eylemi araciligiyla eser, bir sonun bir baska sonu ortaya çikarabilecegi yaratici ölüm üzerine meditasyona davet ediyor. Yerde yari yariya toz içine gömülü bir sekilde bulunan ve bir ziyafetten arta kalanlari betimleyen klasik asaroton (Yunanca süpürülmemis zemin) mozaikleri taklit eden isiltili bronz, altin ve kil parçalar bir ocagin bereketini yeniden alevlendirme amaciyla tasarlanmistir. Isviçreli psikanalist Carl Jung’un altinin psikolojik olgunlugunu, safligini metaforize ettigi simya okumalarina benzer bir sekilde, Ögel’in asaroton parçalari, yeniden pisirilmek üzere büyük simya ocagi olan yeryüzüne sunulan bilinçalti simgeleri haline gelir. Bu yerlestirme semiyotik bir mutfakta yer alir.

Eserin mitolojiye dönüsü, bilinmeyenin mevcut durumundan ve ekofeminist Anna Tsing’e göre “hayal gücümüzü yeniden açma” aciliyetinden kaynaklanmaktadir. Baska bir deyisle, balinanin göbegi, sanatçi için semiyotik bir yorumlama alanini ifade eder. Sanatçi, her iki çalismasinda da, topraktan ateslenen parçalarin törensel olarak topraga geri verildigi ve sürekli bir tekrar eden yaratilis ve yikim döngüsüne dikkat çekmeye çalisirken daha yaratici sembollerin gelmesi için zemin hazirlamaktadir.

LIBER I, Cilt V, 2021.

Hus çerçeveli keten cilt bezi üzerine altin yaldizli baski, her biri 35 cm x 49 cm.

LIBER I, eksik iç kisimlara sahip üç kitap kapagina yerlestirilmis dogaüstü esrarengiz sembolleri desifre ederek izleyiciyi psikolojik ve mitolojik bir yaratilis hikayesi üzerinde düsünmeye davet ediyor.