5. MARDIN BIENALI SANATÇILARINDAN
KAMEN STOYANOV

Kamen Stoyanov görsel bir sanatçi ve film yapimcisidir. 1977 Yilinda Ruse’de (Bulgaristan) dogan Stoyanov, Sofya Ulusal Sanat Akademisi’nde resim, Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde görsel sanatlar egitimi aldi. Sanatçi Viyana ile Sofya arasinda yasiyor ve çalisiyor. Uygulamalari arasinda kisa film, video enstalasyonu, performans, enstalasyon ve çizim yer aliyor. “Up and Through” adli kisa deneysel filmi Dumbo Film Festivali 2020’de “En iyi Deneysel” ödülüne layik görüldü ve Bukarest Uluslararasi Film Festivali Long Story Shorts 2020’de en iyi deneysel adayi oldu. Eserleri dünya çapinda sergiler, festivaller ve bienallerde sunuldu:
OSTRALE Biennale O21 (Germany, 2021); The Age of the Solastalgia, Knoll Galeria (Budapest, 2021); NOW&AFTER’20, International Video Art Festival (Moscow, 2020); Exhibiting the Exhibition, Kunsthalle Baden (Germany, 2018); Suburbinal Filmfestival (Austria, 2018); WRO BIENNALE (Poland, 2017); SPIELARTFestival (Germany, 2015); Transmediale Berlin (2014); 17th Biennale of Sydney (Australia, 2010); Aichi Triennale (Japan, 2010); At Arm‘s Length, MUMOK (Vienna, 2008); MANIFESTA 7 (Italy, 2008).

 

KAMEN STOYANOV

BULGARISTAN

Dogruca Yukari, 2020. Video, 10 dakika.
Avusturya Federal Sansölyeligi Sanat ve Kültür Bölümü tarafindan desteklenmektedir.

Dogruca Yukari, Bulgaristan’in Karadeniz kiyisinda yer alan harap bir oteli çagdas Bulgaristan’in siradan ve olaganüstü performanslarinin sergilenecegi bir sahne alani olarak kullanarak, bu otele bir öbür dünya icat ediyor. Film, Balgarevo köyünün kenarindaki bitmemis otelden sözüm ona konuklari denize indirmesi gereken asansörün hareketlerini taklit edecek sekilde, deniz suyuyla dolu bir kovanin yukari çekilmesi sahnesiyle basliyor. Avrupa’nin en çok  tehdit altinda tür ve habitatlarinin uzun vadede hayatta kalmasini saglamak için bir üreme ve yuvalama alani agi olan Natura 2000’nin içine düsen bu otel projesi, 2008 finansal krizinin ardindan terk edildi. Film, kisiye bir otel ortaminda tanidik gelecek, ancak izole ortam tarafindan esrarengiz hale getirilen sahneler sunuyor. Videonun sonuna dogru kova bosaltilir ve su, bir zamanlar yüzme havuzuna dönüsecek olan asiri büyümüs bir çukura bir tahliye borusundan asagi gürül gürül akar. Bu Sisifos döngüsü kendini tamamlarken, bir yayli çalgilar kuarteti bu basarisiz girisim için bir agit çalar.