‘MEZOPART’ PERFORMANS GÖSTERISI

MARDIN BIENALI KAPSAMINDA YAN ETKINLIK OLARAK ‘MEZOPART’ PERFORMANS GÖSTERISI


20 Mayis 2018 Mardin Müzesi Arkeopark Alani

mezopArt / SEKMELER

“Sakli kalmis akintida yükselip,
Eve geri dönmek için yola çik,
Gerçek dogana dogru.
Ve selam ver
Orada seni bekleyen diger suretlerine.


Orada, kalbinde
Bütün bilgeler atesin etrafinda oturmus,
Sohbet ediyorlar”

Hafiz-i Sirazi

Yukariya bakiyorum, benden yüce Ben’in enginligi. Asagiya bakiyorum, ayagimin altinda akip giden yeryüzü, evim dedigim. Içime bakiyorum, bir an burada var olmanin dinginligi, baska bir an varmak için yola çikip bir türlü varamadigim, neresi oldugunu sanki bir zamanlar bildigim, bilip de unuttugum bir yerin özlemi. Her siçrayista bir yakinlasip bir uzaklastigim. Hem yerdeyim hem havadayim. Hem buradayim hem ötedeyim. Bir garip bilmece: Oyundayim.

Her bir oyun, içine girildikçe yüzlerce anlam üreten ve bu anlamlarin kavranmasi için sözden öte bir duyumsamaya ihtiyaç duydugumuz koca bir deniz. mezopArtolarak, bu oyunlarin en kadimlerinden biri olan Sek Sek oyunundan yola çiktik ve sirrina bu kez baska bir yoldan erme niyetine girdik.

Ilk olarak nereden geldigi, kim tarafindan icat edildigi bilinmeyen Sek Sek oyunu, Dünya’nin dogusunda ve batisinda, en eski uygarliklarda bile oynana gelmis. Insan yasaminin evrelerini, tekamülün basamaklarini simgeleyen bazi Sek Sek çizimlerinin kalintilari, Kabala’nin Hayat agacini kiskandiracak cinsten.

Sekmeler Sek sek’i bir yasam döngüsü olarak ele aliyor. Sek Sek oyununun basladigi yere geri dönen ve sürekli bir sonraki asama için yeniden baslayan bitimsizligini, Dogu felsefesindeki döngüsellikle bulusturmaya niyet ederken, bulusma mekaninin Mardin kenti olmasi tesadüf olabilir mi? Mardin’in evreni temsil ettigi varsayilan 4 eyvanli yapilarinda bulunan gök kapisi ve cennet kapisi ile kimi sek sek çizimlerinin kalintilarinda rastlanan gök ve cennet haneleri benzer bir arayisin farkli ifadeleri olabilir mi?

Oyuna Katilanlar:

Sanatçilar: Berna Efeoglu, Faysal Macit, Ilkay Bilgiç, Kamyar Houbakht, Mahasti Kia, Seda Seyrek, Sirin Öten